2011. március 31., csütörtök

Jane Austen : Értelem és érzelem

Ismét egy klasszikus könyvvel, egy tipikus Austen-féle sztorival állunk szemben. Ez már önmagáért beszél. Bár szerintem a Büszkeség és balítélet jobb volt (ezt olvassa előbb, aki teheti), de nem is vártam, hogy azt megközelítse, így aztán mondhatom, hogy nagyon tetszett. 
A történet a két idősebbik Dashwood lány Elinor és Marianne keresését írja le, hogy megtalálják az oly hőn áhított szerelmet. Elinor beleszeret sógornőjük öccsébe, Edwardba, Marianne-nek pedig két lovagja is akad Brandon ezredes és Mr. Willoughby személyében. Ez persze nem könnyű feladat olyan emberekkel az oldalukon, mint például Mrs. Jennings, akinek „nem volt több gyermeke két leányán kívül, kiket kitűnően adott férjhez, így hát más dolga nem lévén, most már az emberiség fennmaradó részét akarta megházasítani.”
Jane Austen nagyon ért a trükkös csavarokhoz, ezért bár az ember azt hinné kiszámítható, a cselekmény mindig tartogat meglepetéseket, ami mindazonáltal követhető is. Csak ajánlani tudom!
!!!SPOILER!!!

Olyan furcsa érzés maradt meg bennem a könyv végén. Elinor és Edward boldog, de valahogy a végén olyan erőltetettnek tűnt Marianne vonzalma az ezredes iránt. Igaz, az utolsó négy oldalba, már nehéz belezsúfolni egy egész házasságot. Sajnáltam kicsit Willoughby-t, végül is mégiscsak pozitívan hozta ki magát a történetből. Azt nem találtam eléggé megmagyarázottnak, hogy miért állt annyira ellen Edward az eljegyzés felbontásának, ha ő is ezt akarta. De ezt már sose tudjuk meg... Kedvenc karakterem nyilván Mrs. Jennings volt. A "mindigvidám" hangulatával és azzal a kedvességgel, amivel Marianne-t ápolta teljesen belopta magát a szívembe. Ugyanígy, de nem ennyire Charlotte, azaz Mrs. Palmer is, de érdekes módon még Mr. Palmer is megkedvelteti magát az emberrel, mire a könyv végére ér. Külön örültem, hogy "új névként" - mert Jane Austen egyedül a névadásban nem olyan kitűnő - bekerült Lady Minddleton három éves kislánya Annemarie is. =D

!!!SPOILER VÉGE!!!

Ebből is (mint minden ismert Austen-műből) készítettek filmet én a BBC változatot láttam Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman és Hugh Grant főszereplésével. De van egy másik, egy TV sorozat is,  ebben Hattie Morahan, Charity Wakefield, David Morrissey és Dan Stevens kapta ezeket a szerepeket.

Értékelés:
Történet: 10/10
Szereplők: 10*/10
Borító: (ennek is több kiadása van, más-más borítókkal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése