2011. október 9., vasárnap

Greg Mortenson - David Oliver Relin : Three cups of tea

Először is leszögezném, hogy a "young readers edition"-t olvastam, szóval annyira nem kell elszállnom magamtól, még nem vagyok olyan gyakorlott angol olvasó. Az apukám hozta ezt a könyvet Amerikából és milyen jól tudja, hogy szeretem a távoli helyeken játszódó történeteket, amikből új kultúrákat ismerhetek meg, valamint a hátrányos helyzetű gyerekeken való segítést és mivel ez a kettő ebben a(z igaz) történetben megjelenik, nálam már csak az unalom ronthatta volna el a könyvet. Volt egy-két laposabb rész (és érdekes módon azoknál a részeknél álltam meg többet, amely jelenetek a való életben a legizgalmasabb és legijesztőbbek,  !spoiler! mint például az afganisztáni lövöldözés, vagy a főszereplő pakisztáni elrablása) !spoiler vége!, de ettől függetlenül nekem tetszett. 
Igazán figyelemfelkeltő olvasmány. Megrendítő, mikor az író leírja ahogy a gyerekek a fagyott földön ülve, tanár nélkül, kicsi botocskákkal próbálják a kőkemény talajba belekarcolni az előző nap tanult betűket (a tanárt csak minden 2. napra tudják fizetni); ahogy a háború elől menekülve minden bombarobbanásra összerázkódnak; hogy mennyire el vannak zárva a lehetőségektől és a külvilágtól a szegénység miatt.
Ami nagyon sokat segített, az a szómagyarázat a könyv végén, és nem, nem szégyellem, hogy igencsak sűrűn lapozgattam oda egy-egy fejezetnél =) . Valamint gyönyörű képek is vannak a könyvben, amik még élvezetesebbé teszik az történetet, hiszen a szereplőket itt is viszontláthatod.
A könyv Greg Mortenson munkájáról szól, arról, hogyan épített iskolákat Pakisztánban és Afganisztánban, hogyan barátkozott meg a helyi emberekkel annyira, hogy életét azok gyerekeinek oktattatására tette fel. Úgy vélem ez egy csodálatos életút és követendő példa arra, hogy bárki, bárhol, bármikor tud változtatni és segíteni.
Íme pár a könyvbeli képek közül, amiket az interneten is megtaláltam:
     
                                                                         Egyik kedvenc szereplőm: Haji Ali, Korphe vezetője 
                
Újabb kedvenc: Jahan a völgy első taníttatott nője            Greg családja (felesége Tara és Amira és Khyber)


Értékelés:
Történet: 9*/10 (a -1 azért, mert néha nem olvasmányos, de hát így van ez egy igaz történettel.. azért ott a *)
Szereplők: 10*/10 (igen, nagyon valósak =) )
Borító: 9/10 (túl sok rajta az írás, de a kép gyönyörű)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése